TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

Setmana Santa a Catalunya

descobreix tradicions Setmana Santa catalana Processons religioses Catalunya
guia esdeveniments Setmana Santa Catalunya processons multitudinaries
Processó de Verges. Foto: Laia Balagueró
La celebració anual cristiana de la Setmana Santa, una de les festivitats més autèntiques i amb més tradició, té a Catalunya les seves pròpies característiques. Les dates varien cada any, unes vegades a finals de març i altres vegades en el mes d'abril. Des d'abans del Diumenge de Rams fins al Dissabte de Glòria, en nombroses localitats catalanes es succeeixen més d'un centenar de manifestacions religioses populars com processons, via crucis, desfilades i representacions de la Passió.

Els actes de Setmana Santa s'obren el divendres anterior amb la solemne processó històrica en honor de la Mare de Déu dels Dolors que recorre els carrers del poble de Bellpuig (Lleida) i de les localitats gironines de Banyoles, Mieres, Amer i Besalú.

Diumenge de Rams

El dia que commemora l'entrada de Jesucrist a Jerusalem és la data assenyalada per a les tradicionals fires artesanals i mercats de Rams, on es poden trobar palmes, llorer i diversos tipus d'ornamentacions. Aquest dia té lloc a Barcelona l'emocionant processó de "La Burreta", que surt des de l'església de Sant Agustí, al barri del Raval, i recorre els carrers de la Ciutat Vella.

Dijous Sant

A la nit del Dijous Sant, els carrers i places il·luminats amb espelmes acullen les processons silencioses en senyal de dolor per la crucifixió i mort de Jesús. Destaquen les processons del Silenci de Badalona (Processó dels Misteris), Reus i Lleida. A Verges (Girona) es porta a terme la impressionant Dansa de la Mort, l'única tradició macabra que es conserva des de l'Edat Mitjana a Europa, en què deu esquelets recorren els carrerons del poble al so d'un timbal.

Divendres Sant

La popular processó del Sant Enterrament de Tarragona, on participen més de 4000 persones, és l'única considerada com a festa d'interès nacional per la Generalitat. Caracteritzat per la seva solemnitat, la desfilada discorre per tot el casc antic de la ciutat. També mereixen atenció l'emotiu Viacrucis Vivent de Sant Hilari Sacalm i les processons de Girona, Barcelona i Reus.
Un cas a part el constitueix la processó laica organitzada per la Confraria 15+1 de L´Hospitalet de Llobregat, la més multitudinària de Catalunya.

Com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, totes les processons de Setmana Santa de 2021 queden suspeses.