TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

Festivitat de Corpus Christi a Catalunya

Descobreix particularitats festa Corpus Christi Catalunya
guia celebracions Corpus Christi Catalunya festes religioses
Preparació de les catifes de flors a Sitges. Foto: Mike McBey
La festa de Corpus Christi és una de les tres festivitats catòliques més importants de l'any, juntament amb el Nadal i la Pasqua. El Corpus Christi, o la Solemnitat del Cos i la Sang de Crist, se celebra el dijous o el diumenge següent al diumenge de la Santíssima Trinitat, 60 dies després de l'Diumenge de Pasqua. Nascuda en plena Edat Mitjana per retre homenatge públic al sagrament de l'Eucaristia, la festa ha perdut part de l'caràcter religiós per convertir-se en un esdeveniment social i festiu, amb caràcter més lúdic.

Les flors, i especialment els clavells, són el protagonista excepcional de les celebracions. La processó de Corpus i el seguici festiu passen per sobre de llargues catifes de flors, veritables obres d'art efímeres preparades amb molta antelació, o per sota de les enramades que adornen els carrers.

Les més espectaculars catifes de flors confeccionades pels veïns durant la festivitat de Corpus Christi es poden veure a Sitges (Garraf) i La Garriga (Vallès Oriental). Les festes tradicionals de les Enramades d'Arbúcies (Selva) i Sallent (Bages) atreuen també molts turistes.
A Barcelona, la popular processó de Corpus Christi es divideix en dues parts: la processó religiosa, organitzada pel Capítol de la Catedral, i la processó festiva, organitzada per l'Ajuntament. Després de la missa solemne oficiada al Plaça de la Seu, les dues processons s'ajunten i desfilen per diversos carrers de l'Barri Gòtic. El programa festiu inclou també ballades de sardanes i la tradicional costum del "L'ou com balla" que consta a col·locar un ou buit sobre el raig d'aigua de diverses fonts situades en claustres, patis o jardins.