Vins de Catalunya

 vins Catalunya cellers. Descobreix els millors vins catalans.
Conèixer els vins de Catalunya és una altra forma de conèixer la seva cultura. La tradició dels més de 2000 anys de viticultura, les característiques del clima i dels sòls, les varietats de raïm i l'aplicació de la tecnologia més avançada, fan de Catalunya una regió vinícola reconeguda a tot el món, una destinació enoturístic amb un prestigi que va en augment.
Els vins catalans són de qualitat i molt variats. Tradicionalment han destacat els vins blancs, el cava i els vins de licor. En les últimes dècades, els vins rosats i especialment els negres tenen cada vegada més importància.

Denominacions d'origen

DO Penedés. La regió vinícola catalana més coneguda i de major producció es troba a mig camí entre Barcelona i Tarragona. A més del cava, el Penedès destaca per la gran qualitat dels seus vins blancs, lleugers i aromàtics. En la regió es produeixen també vins negres de qualitat, intensos i lleugers, vins rosats i vi d'agulla.
DO Terra Alta, situada al sud-est de Catalunya, a la comarca de la Terra Alta. Característic aqui ís el cultiu de la vinya en terrasses. Hi predomina la producció de vins blancs, elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, forts, de gran cos i alta graduació. Els vins negres són potents i aspres, d'estructura complexa. Es produeixen també vins dolços i mistela.
DO Tarragona. Identifica els vins elaborats a la zona central del Camp de Tarragona i part de la comarca de la Ribera d'Ebre. Predominen els vins blancs, suaus, equilibrats i afruitats, amb una graduació moderada. En menor mesura es fan vins negres, corpulents i aromàtics, vins rosats, vins de licor i escumosos.
DO Conca de Barberà, situada a la comarca tarragonina de la Conca de Barberà. Produeix sobretot vi blanc, lleuger, d'aroma afruitat i moderada graduació alcohòlica, encara que també hi ha rosats, negres i caves. El vi rosat més característic prové del raïm negre Trepat, varietat autòctona de la zona.
DO Costers del Segre. Regió dispersa situada a la província de Lleida, constituïda per set subzones: Raimat, Segrià, Pallars Jussà, Artesa, Valls del Riu Corb, Urgell y Les Garrigues. Les set subzones tenen condicions geogràfiques diverses i varietats de raïm diferents.
DO Empordà, situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya, a les comarques de l'Alt Empordà i del Baix Empordà. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Predominen els vins rosats, caracteritzats per una gran personalitat, aroma delicada i una graduació alcohòlica moderada. S'elaboren també vins blancs frescos i afruitats, vins negres d'elevada qualitat, vins dolços i escumosos.
DO Montsant. Denominació d'origen jove, situada a les comarca del Priorat i de la Ribera d'Ebre. Es produeixen sobretot vins negres de guarda, amb les varietats de raïm garnatxa, ull de llebre i carinyena. Els vins blancs es distingeixen per la sedositat i estructura. També s'elaboren vins rosats i vins de licor.
DOQ Priorat. Aquesta petita regió muntanyosa situada a la comarca del Priorat és una de les úniques dues regions vinícoles d'Espanya reconegudes com a Denominació d'Origen Qualificada per la qualitat dels seus vins. S'elaboren fonamentalment vins negres, robustos, densos, amb aroma molt intens i alta graduació. A més es produeixen vins blancs, vins rosats, vins dolços i fortificats.
DO Alella, la més petita zona vitivinícola catalana, situada al nord de Barcelona, tocant a la costa. Està formada per 11 municipis de la comarca del Maresme i 7 municipis del Vallès Oriental. Reconeguda sobretot per la qualitat dels vins blancs, secs i semisecs, lleugers i perfumats.
DO Pla de Bages. Àrea de gran tradició vinícola, situada al cor de Catalunya, a prop de la muntanya de Montserrat. El microclima mediterrani de mitja muntanya afavoreix l'elaboració de vins negres, afruitats i aromàtics, blancs, lleugers i exquisits, i rosats.
DO Catalunya. Denominació regional creada l'any 2001 per donar cobertura a diferents cellers disperses per tot el territori català que produeixen vins de qualitat, però sense una Denominació d'Origen específica. La zona de producció integra més de 300 municipis, superposant-se a les zones de producció de les altres denominacions d'origen reconegudes. Aquesta denominació acull una gran varietat de vins: blanc, negre, rosat, d'agulla i de licor.