TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 
Inici Descobreix Catalunya Gastronomia i vins Vins catalans Denominació d'Origen

Denominacions d'origen dels vins catalans

denominacions origen vins Catalunya regions vinícoles catalanes
descobreix denominacions origen vins Catalunya
Tasques de manteniment a les vinyes de la província de Lleida. Foto: Ramon Oromí

DO Penedés. La regió vinícola catalana més coneguda i de major producció es troba a mig camí entre Barcelona i Tarragona. A més del cava, el Penedès destaca per la gran qualitat dels seus vins blancs, lleugers i aromàtics. En la regió es produeixen també vins negres de qualitat, intensos i lleugers, vins rosats i vi d'agulla.
DO Terra Alta, situada al sud-est de Catalunya, a la comarca de la Terra Alta. Característic aqui ís el cultiu de la vinya en terrasses. Hi predomina la producció de vins blancs, elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, forts, de gran cos i alta graduació. Els vins negres són potents i aspres, d'estructura complexa. Es produeixen també vins dolços i mistela.
DO Tarragona. Identifica els vins elaborats a la zona central del Camp de Tarragona i part de la comarca de la Ribera d'Ebre. Predominen els vins blancs, suaus, equilibrats i afruitats, amb una graduació moderada. En menor mesura es fan vins negres, corpulents i aromàtics, vins rosats, vins de licor i escumosos.
DO Conca de Barberà, situada a la comarca tarragonina de la Conca de Barberà. Produeix sobretot vi blanc, lleuger, d'aroma afruitat i moderada graduació alcohòlica, encara que també hi ha rosats, negres i caves. El vi rosat més característic prové del raïm negre Trepat, varietat autòctona de la zona.
DO Costers del Segre. Regió dispersa situada a la província de Lleida, constituïda per set subzones: Raimat, Segrià, Pallars Jussà, Artesa, Valls del Riu Corb, Urgell y Les Garrigues. Les set subzones tenen condicions geogràfiques diverses i varietats de raïm diferents.

DO Empordà, situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya, a les comarques de l'Alt Empordà i del Baix Empordà. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Predominen els vins rosats, caracteritzats per una gran personalitat, aroma delicada i una graduació alcohòlica moderada. S'elaboren també vins blancs frescos i afruitats, vins negres d'elevada qualitat, vins dolços i escumosos.
DO Montsant. Denominació d'origen jove, situada a les comarca del Priorat i de la Ribera d'Ebre. Es produeixen sobretot vins negres de guarda, amb les varietats de raïm garnatxa, ull de llebre i carinyena. Els vins blancs es distingeixen per la sedositat i estructura. També s'elaboren vins rosats i vins de licor.
DOQ Priorat. Aquesta petita regió muntanyosa situada a la comarca del Priorat és una de les úniques dues regions vinícoles d'Espanya reconegudes com a Denominació d'Origen Qualificada per la qualitat dels seus vins. S'elaboren fonamentalment vins negres, robustos, densos, amb aroma molt intens i alta graduació. A més es produeixen vins blancs, vins rosats, vins dolços i fortificats.
DO Alella, la més petita zona vitivinícola catalana, situada al nord de Barcelona, tocant a la costa. Està formada per 11 municipis de la comarca del Maresme i 7 municipis del Vallès Oriental. Reconeguda sobretot per la qualitat dels vins blancs, secs i semisecs, lleugers i perfumats.
DO Pla de Bages. Àrea de gran tradició vinícola, situada al cor de Catalunya, a prop de la muntanya de Montserrat. El microclima mediterrani de mitja muntanya afavoreix l'elaboració de vins negres, afruitats i aromàtics, blancs, lleugers i exquisits, i rosats.
DO Catalunya. Denominació regional creada l'any 2001 per donar cobertura a diferents cellers disperses per tot el territori català que produeixen vins de qualitat, però sense una Denominació d'Origen específica. La zona de producció integra més de 300 municipis, superposant-se a les zones de producció de les altres denominacions d'origen reconegudes. Aquesta denominació acull una gran varietat de vins: blanc, negre, rosat, d'agulla i de licor.