TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

Cuina de mar i muntanya

plats cuina Mar Muntanya tipica regio Costa Brava gastronomia catalana
descobreix plats cuina mar muntanya Catalunya
Pollastre amb llagosta. Foto: romaga2013
Mar i muntanya és una categoria de plats típics de la cuina catalana que barreja ingredients de l'horta i de la muntanya (carn, embotits, caça) amb els productes de la mar (marisc o peix) aconseguint una varietat de gustos i contrastos que la fa especial. La multitud de combinacions diferents pot semblar estranya a les persones que no estan acostumades però respon a una tradició més que centenària, resultat de les condicions geogràfiques i de la saviesa popular.

L'origen d'aquests plats es remunta als temps quan la cuina havia de basar-se en els productes de proximitat. Per introduir variacions en la dieta, els pescadors de les costes catalanes intercanviaven el producte de la seva pesca amb el pagès que tenia aus, carn o verdures. En el cas de la Costa Brava, la proximitat del mar al Pirineu facilitava molt la mescla de productes.

A mitjans del segle passat els cuiners professionals han començat a transladar aquestes receptes tradicionals, que barrejaven carns i peix, des de les dues comarques de l'Empordà a les cartes dels restaurants. Els grans xefs han inventat sofisticades delícies culinàries basades en el concepte de fusió mar i muntanya.
Entre els plats de mar i muntanya més coneguts podem enumerar: pollastre amb llagosta, mandonguilles amb sípia, peus de porc amb gambes, pollastre amb bacallà, conill amb escamarlans, cabra de mar amb cargols. Cal afegir a aquesta llista també diversos plats d'arrossos.