TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

Els castellers

castells humans barcelona festa castellera plaça sant jaume
 torres humanes catalunya festes barcelona plaça sant jaume
Festa castellera a Barcelona.
Els castells són una de les tradicions més originals del folklore català, estretament vinculada a les celebracions de festes populars. Consisteixen en la construcció de torres humanes de diversos pisos d'alçada per grups d'aficionats, col·locant successivament uns damunt les espatlles dels altres. L'any 2010 la Unesco ha decidit incloure els castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, destacant que "són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat".

El costum d'aixecar torres humanes a les places té una tradició de més de 200 anys, i el seu origen es troba a la zona del Camp de Tarragona. Amb el temps els castells es van estendre per tot Catalunya fins a convertir-se en un símbol de la identitat catalana.

Els castellers estan organitzats en colles castelleres, grups d'homes i dones de totes les edats que s'entrenen junts durant tot l'any per a les actuacions. Les colles castelleres es diferencien pel color de les seves camises. La indumentària tradicional del casteller inclou la camisa de color amb escut del grup, pantalons blanc, faixa i mocador.
En la formació de la "pinya", la multitud que forma la base de la torre, poden participar a més dels membres de les cues i els seus familiars, en principi, qualsevol espectador espontani. El "tronc" de la torre, compost pels pisos que s'eleven a partir del segon nivell, està format a la part inferior per homes molt forts sobre els quals descansen joves més esvelts. El "pom de dalt", la secció formada pels darrers tres pisos de la torre, està formada per nens i nenes. Les torres tenen de sis a deu pisos.
Cada dos anys, en els anys parells, es celebra a Tarragona el Concurs de Castells. Durant el primer cap de setmana d'octubre s'ajunten a la Tarraco Arena Plaça les colles castelleres mes importants en un intent de coronar-se amb el el títol de la millor de Catalunya.