El costum d'aixecar torres humanes a les places té una tradició de més de 200 anys, i el seu origen es troba a la zona del Camp de Tarragona. Amb el temps els castells es van estendre per tot Catalunya fins a convertir-se en un símbol de la identitat catalana.
Els castellers estan organitzats en colles castelleres, grups d'homes i dones de totes les edats que s'entrenen junts durant tot l'any per a les actuacions. Les colles castelleres es diferencien pel color de les seves camises. La indumentària tradicional del casteller inclou la camisa de color amb escut del grup, pantalons blanc, faixa i mocador.
En la formació de la "pinya", la multitud que forma la base de la torre, poden participar a més dels membres de les cues i els seus familiars, en principi, qualsevol espectador espontani. El "tronc" de la torre, compost pels pisos que s'eleven a partir del segon nivell, està format a la part inferior per homes molt forts sobre els quals descansen joves més esvelts. El "pom de dalt", la secció formada pels darrers tres pisos de la torre, està formada per nens i nenes. Les torres tenen de sis a deu pisos.
Cada dos anys, en els anys parells, es celebra a Tarragona el Concurs de Castells. Durant el primer cap de setmana d'octubre s'ajunten a la Tarraco Arena Plaça les colles castelleres mes importants en un intent de coronar-se amb el el títol de la millor de Catalunya.