TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

Els gegants i capgrossos

descobreix tradició popular gegants capgrossos
 desfilades gegants catalunya folklore català
Desfilada de gegants a Barcelona.
Un element molt destacat en les festes locals de moltes poblacions catalanes són les desfilades dels gegants i capgrossos, unes figures de grans dimensions portats per persones. Representen arquetips populars, animals representatius o personatges històrics d'importància local, com per exemple els gegants de la ciutat de Barcelona que representen al rei Jaume I i la reina Violant d'Hongria. La tradició dels gegants està present en molts llocs d'Europa Occidental i Amèrica Llatina però és a Catalunya on ha adquirit una major importància.

Els gegants són un costum que data de l'Edat Mitjana, amb origen en les processons del Corpus, on eren presents elements festius inspirats en la mitologia bíblica. Amb el temps han perdut la funció religiosa i s'han fet presents a les festes majors. Al segle XVI va aparèixer la figura femenina, la geganta, i més tard han aparegut els capgrossos.

La tradició dels gegants consisteix a fer desfilar diverses figures de diversos metres d'altura. El portador fa girar i ballar el gegant al so de la música i els tambors. A diferència dels gegants que són unes figures molt altes, creant un efecte solemne, els capgrossos (els capgrossos) són de menor altura i amb grans caps, el que genera un efecte més còmic. Les persones que porten els gegants o capgrossos es diuen geganters o bastaixos. Els grups (colles) de geganters reuneixen a part de portadors a músics i acompanyants.