Castell de la Suda o de Sant Joan

descobreix el Castell de Sant Joan, a Tortosa. La fortalesa de pedra domina la ciutat de Tortosa.
Castell de la Suda. Fotografia: Enric Fontvila
Una impressionant fortalesa d'origen musulmà elevada sobre un petit monticle a la vora del riu Ebre. Des de la seva privilegiada posició, a 59 metres sobre el nivell del mar, el castell de la Suda domina la ciutat antiga de Tortosa. Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, destaca per la multitud de torres defensives, de diverses formes: pentagonals, circulars i quadrades. El conjunt constitueix un excepcional mirador sobre la ciutat i la vall de l'Ebre.
La fortalesa és un testimoni fidel de la història de l'urbs bimil·lenària de Tortosa. Va ser construït al segle X, sota el califat d'Abderraman III, sobre una antiga acròpolis romana. Del període islàmic es conserva la base i el traçat de les muralles, el pou i la necròpolis. Després de la conquesta cristiana de la ciutat en l'any 1148, el castell es va convertir en presó, residència templera, seu del tribunal de justícia i palau reial. Durant els segles XV i XVII va ser successivament adaptat a les noves exigències militars de defensa, amb la construcció de diversos fortins en els turons adjacents.
Molts anys d'abandonament i les destrosses soferts durant les guerres han transformat el recinte en ruïnes. Restaurat i en bona part reconstruït a principis dels anys 80, el castell alberga actualment un modern parador nacional de turisme.
Elements destacats
El pou àrab que dóna el nom al castell, de gran diàmetre i profunditat. Destinat a abastir d'aigua a la fortalesa, el pou està situat al centre del pati descobert.
La torre Túbal, també coneguda popularment com la punta del Diamant, situada a l'extrem del monticle, sobre la catedral. Des d'aquesta torre circular s'obtenen una perfectes vistes de la ciutat i de la vall de l'Ebre.
La torre d'homenatge, totalment restaurada durant la conversió del castell en Parador.
La necròpolis islàmica, l'únic cementiri àrab a cel obert conservat a Catalunya.
Contacte
+
Contacte
Direcció: Carrer del Castell de la Suda, s/n - 43500 Tortosa (Tarragona)
Tel.: 977 444 450
Fax: 977 444 458
Correu electrònic: tortosa@parador.es
Web: www.parador.es/es
Horaris
+
Horaris
Accés lliure
Tarifes
+
Tarifes
Visita gratuïta
Transport públic
+
Transport públic
Autobús. Línia L3 d'autobusos urbans.
Localització
+
Localització
GPS: 40°48'54.9"N 0°31'26.6"E / 40.815252, 0.524068
A prop d'aquí
Atraccions
Hotels
Atraccions
Hotels