TURISME A CATALUNYA
CA EN ES FR
 
Inici Descobrir Catalunya Patrimoni Patrimoni religiós Catedrals Catedral de Tortosa

Catedral de Tortosa

descobreix catedral gotica Tortosa consagrada Santa María La Seu
guia visita catedral ciutat Tortosa monument gotic catala
La capçalera de la catedral de Tortosa. Crèdit foto: Tomàs Badia Navarro.
La Basílica de Santa Maria es troba situada al barri antic de la ciutat de Tortosa, a la vora del riu Ebre. La catedral és considerada una obra notable del gòtic català, amb una unitat estilística elegant i refinada. Té planta basilical de tres naus sense creuer, separades per grans pilars i cobertes amb volta de creueria. Un dels elements més singulars de l'edifici és la capçalera, formada per un absis semicircular envoltat per una doble girola amb capelles comunicades, cas únic a Catalunya.

La construcció de l'actual catedral gòtica es va iniciar l'any 1347 començant amb l'absis, continuant lentament fins al segle XVIII. L'anterior catedral romànica era enderrocada a mesura que es realitzaven les noves obres.

Elements destacats

✔ El retaule gòtic de Santa Maria de l'Estrella, realitzat en 1351, que presideix l'Altar Major. És un meravellós conjunt políptic construït en fusta policromada i daurada que narra la vida de Jesús i de Maria.
✔ Les capelles, situades entre els contraforts. Destaca especialment la capella barroca dedicada a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat.
✔ La façana principal, d'estil barroc, inacabada. Està estructurada en cinc cossos verticals separats per grans pilastres amb capitells compostos.
✔ El claustre (segles XII-XIV), de planta trapezoïdal, amb galeries cobertes i formades per fins arcs ogivals sobre columnes. Aquí es reunia a l'Edat Mitjana el consell ciutadà de la ciutat.
✔ La Porta de l'Olivera, barroca (segle XVIII), permet l'accés a la catedral a través del claustre.
✔ Els vitralls gòtics.
✔ L'exposició permanent, ubicada a les sales de la Canònica. Exhibeix prop de 200 peces d'art religiós procedents del Tresor catedralici.

Contacte
Carrer del Palau, 5
43500 Tortosa (Tarragona)
www.bisbattortosa.org
Tel.: 977 446 110
Horaris
Horari d'hivern (15 d'octubre - abril)
De dimarts a divendres: 10.00 - 14.00
Dissabte: 10.00 - 14.00 i 16.00 - 18.00
Diumenges i festius: 11.00 - 14.00
Horari d'estiu (maig - 14 d'octubre)
De dimarts a divendres: 10.00 - 14.00 i 16.00 - 19.00
Diumenges i festius: 11.00 - 14.00
Tancat: els dilluns no festius
Tarifes
Entrada general: 4,50 €
Allotjament a Tortosa