TURISME A CATALUNYA
CA EN ES FR
 
Inici Descobreix Catalunya Festes i tradicions Festes locals Festa Major de Vilafranca

Festa Major de Vilafranca del Penedès

informacio turistica festa major vilafranca penedes foto ball gitanos
guide festa major vilafranca penedes patrimoni interes nacional sant feliu
Ball de gitanes. Foto: Vinals
La Festa Major de Vilafranca del Penedès és un dels esdeveniments festius més espectaculars de Catalunya, declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Se celebra cada any del 29 d'agost al 2 de setembre, en honor a Sant Fèlix, el patró de la ciutat. La festa ha mantingut intacta la seva estructura que inclou actes religiosos barrejats amb tradicions populars i espectacles. Però l'element clau és la gent que participa en tots els esdeveniments com a actors o espectadors, omplint els carrers i places de bon ambient. El ric patrimoni folklòric constituït per un gran nombre de balls, la música de les gralles i la tradició castellera, completa el programa de la festa més típica de Catalunya.

Antigament la Festa Major de Vilafranca es celebrava el 15 d'agost, en honor a Santa Maria. L'arribada a la ciutat en 1699 de les relíquies de Sant Fèlix, un màrtir romà, ha coincidit amb la fi d'una llarga sequera. La popularitat del sant ha anat creixent fins a ser designat en l'any 1776 copatró de Vilafranca.

Des de 22 d'agost, durant nou dies, a la Basílica de Santa Maria té lloc la novena i el Cant dels Goigs, interpretat per un grup de locals. El dia 28 d'Agost, després del cant dels Goigs, els vilafranquins assisteixen a la Plaça Jaume I al Pregó que anuncia la festa major.
El dia 29 d'agost a les 12 del migdia comença a la Rambla de Sant Francesc l'acte que dóna el toc oficial d'inici a la festa, la tronada. A continuació surt la primera cercavila, un seguici format per 21 grups folcloricos, fins a la plaça de la Vila on té lloc la primera exhibició castellera. A la tarda comencen els espectacles de carrer i a les 20 hores té lloc la primera processó del Sant. Aproximadament a les 12 de la nit es dispara un extraordinari castell de focs artificials, continuat pels espectacles nocturns.
El dia 30, dia de Sant Fèlix, arriba el punt culminant de la Festa Major. Al matí, a la basílica té lloc l'ofici solemne. A continuació tota la gent es dirigeix a la Plaça de la Vila per assistir a la Diada Castellera de Sant Fèlix, on els quatre millors colles castelleres de Catalunya competeixen per construir la torre humana més alta. A la tarda surt la tradicional Processó de Sant Fèlix que acaba a la Basílica de Santa Maria, on té lloc l'entrada de l'estàtua del patró de Vilafranca, un moment molt emocionant acompanyat de música i focs artificials.
A les 10 del matí del dia 31 se celebra una missa. Un cop acabada, la gent torna a la Plaça de la Vila, on comença la mostra folklòrica. A la tarda surt la darrera processó, des de l'església de Santa Maria fins a la casa d'un dels organitzadors de la festa, on serà disparat un altre castell de focs artificials acompanyat de l'actuació de tots els grups de balls.
Del dia 1 de setembre destaquem la Festa Major dels Petits i el Ball de Foc, un gran espectacle en qual els correfocs prenen els carrers de Vilafranca.
El dia 2, el ball de clausura i un gran castell de focs artificials a mitjanit marquen el punt final de la Festa Major.

Oficina de Turisme
Dlrecció: Carrer Hermenegild Clascar, 2 - 08720 Vilafranca del Penedès (Barcelona)
Tel.: 938 181 254
Correo electrónico: turisme@vilafranca.org
GPS: 41°20'46.0"N 1°41'46.9"E / 41.346115, 1.696351
Transport públic
Amb tren
La estació de tren connecta la ciutat amb Barcelona i Tarragona, a través de la línia R4 de Rodalies Renfe (Sant Vicenç de Calders - Martorell - Barcelona - Manresa).
Amb autobús
Estació d'autobusos. Les empreses Autocars Plana i Hispano Igualadina ofereixen servei de transport entre Vilafranca i Barcelona, Camp de Tarragona, Igualada, Costa del Garraf, o els pobles de les comarques de l'Alt Penedès i l'Anoia.