TURISME A CATALUNYA
CA EN ES FR
 

Monestir de Santes Creus

guia turisme Reial Monestir Santes Creus millors exemples monestirs Cister
informacio turisme monestir Santa Maria Santes Creus Aiguamurcia
Vista general del monestir. Fotògraf: Albert Torelló.
A la riba del riu Gaia, envoltat d'oliveres i vinyes, trobem el Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus, un dels més grans i millor conservats conjunts monàstics cistercencs que podem visitar a Espanya. La planta del cenobi reprodueix amb fidelitat el model traçat per Sant Bernat, amb tres recintes protegits per muralles, on es troben localitzats els diferents edificis segons les necessitats de la comunitat. El nucli principal inclou les quatre peces bàsiques de la vida monàstica: l'església, el claustre, la sala capitular i les dependències residencials.

Fundat l'any 1158 per la poderosa família de Montcada, el monestir de Santes Creus aconsegueixo el seu moment de major esplendor en els segles XIII i XIV, quan els reis d'Aragó van triar el monestir com a panteó reial. Sota la seva protecció s'ha convertit en una de les senyories monàstiques més extenses i influents del regne. La vida monàstica es va mantenir ininterrompudament fins a 1835, quan el monestir va quedar abandonat i molt deteriorat fins a la restauració duta a terme al segle XX.

<

Elements destacats

✔ L'església, amb una arquitectura austera i imponent, sense ornamentació. La planta és de creu llatina, amb tres naus cobertes amb voltes de creueria, absis quadrat i quatre capelles absidals. La façana principal, coronada per merlets, conté una portada romànica del segle XII i un imponent finestral gòtic amb vitralls. A l'absis hi trobem un magnífic rosassa amb vitrall.
✔ El claustre d'estil gòtic (segle XIV), destacable per la qualitat artística de l'ornamentació dels capitells. Al centre es conserva un bellíssim templet romànic que alberga una font - lavatori.
✔ Els sepulcres monumentals, pertanyents a la família reial o a membres de la noblesa catalana. Destaquen els dos templets gòtics dels mausoleus reials de Jaume II d'Aragó i la seva dona, i el del rei Pere III el Gran.
✔ Les dependències monàstiques: la sala capitular, el dormitori, el refectori, les cuines, el celler i la biblioteca.
✔ El Palau Reial, construït en diverses fases (segles XIII-XVI). Té elements gòtics, platerescs i renaixentistes.
✔ El claustre posterior, del segle XVI. ✔ La Porta de l'Assumpció o l'Arc Reial, d'estil barroc, rematada amb una gran torre hexagonal.

Contacte
Plaça de Jaume el Just, s/n
43815 Aiguamúrcia (Tarragona)
santescreus.cultura@gencat.cat
Tel.: 977 638 329
Horaris
L'estiu (juny - setembre)
De dimarts a diumenge, festius inclosos: 10.00 - 19.00
Resta de l'any
De dimarts a diumenge, festius inclosos: 10.00 - 17.30
Tancat: els dilluns no festius, 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre
Tarifes
Entrada general: 6 €
Entrada reduïda: 4 €
Entrada gratuïta: menors de 8 anys, persones a l'atur.
Entrada gratuïta l'últim dimarts de cada mes, excepte en temporada alta.
Allotjament a prop del monestir
Allotjament a prop del monestir