TurismoenCatalunya
CAENESFR
Esglésies/Església de Sant Jaume de Frontanyà

Església de Sant Jaume de Frontanyà

 informacion turistica sobre l'església romànica de Sant Jaume Frontanyà.
La façana. Fotografia: Chixoy
L'església de Sant Jaume de Frontanyà és el principal punt d'interès del poble muntanyenc homònim, el poble més petit de Catalunya amb a penes 26 habitants. Aquest magnífic monument de mitjans del segle XII, declarat Bé d'Interès Cultural, és un perfecte exemple arquitectònic del primer romànic català tant per les seves grans dimensions com per l'harmonia de les seves formes. És l'únic edifici supervivent d'un antic monestir agustinià secularitzat l'any 1592.
Conservada quasi intacta, l'església té planta de creu llatina amb una sola nau coberta amb volta de canó i tres absis semicirculars que s'obren en l'ampli transsepte. La decoració molt senzilla utilitza elements ornamentals llombards. El creuer està cobert per una cúpula que forma un cimbori a l'exterior. Sobre la façana trobem un campanar d'espadanya quadrat.
Elements destacats
• El cimbori, l'únic d'aquest període a Catalunya. Forma un polígon de dotze costats amb un fris de finestres cegues sota la coberta.
• La façana, amb portada formada per dos arcs de mig punt en degradació. Té una elaborada composició, amb sis panells distribuïts en dos nivells a la manera d'un retaule. Les arcuacions cegues i les bandes llombardes constitueixen els únics elements decoratius.
Contacte
+
Contacte
Direcció: 08619 Sant Jaume de Frontanyà (Barcelona)
Horaris
+
Horaris
L'església es troba normalment tancada. Per visitar-la, cal demanar la clau al restaurant fonda Cal Marxandó, que es troba a la plaça.
Tarifes
+
Tarifes
Visita gratuïta
Com arribar
+
Com arribar
En cotxe. Carretera C-26 (Ripoll - Berga) fins a Borredà i seguir per la carretera local BV-4656 fins al poble de Sant Jaume de Frontanyà.
Localització
+
Localització
GPS: 42°11'14.1"N 2°01'26.9"E / 42.187242, 2.024126
A prop d'aquí
Atraccions
Allotjament
Atraccions
Allotjament