TURISME A CATALUNYA
CA EN ES FR
 
Inici Descobrir Catalunya Patrimoni Patrimoni religiós Monestirs Monestir de Ripoll

Monestir de Ripoll

informacio turisme convent romanic Santa Maria Ripoll
guia visita monestir Ripoll porta romanica
El pòrtic romànic. Foto: Ángel M. Felicísimo
El monestir de Santa Maria de Ripoll és un conjunt monàstic benedictí situat a la localitat gironina de Ripoll. Resultat d'una restauració radical feta al segle XIX, el monestir actual encara conserva elements originals tan valuosos com per ser considerat un dels monuments emblemàtics de l'romànic català. El conjunt està compost per l'austera església de cinc naus acabades per un ampli transsepte coronat per set absis i pel claustre. La façana occidental de l'església està flanquejada per dues torres campanar d'altures diferents.

El monestir de Ripoll va ser fundat al segle IX pel comte Guifré el Pilós i la seva dona Guinedilda. Amb el temps es va convertir en un dels centres religiosos, culturals i econòmics més importants de l'Alta Edat Mitjana a Catalunya i panteó de la dinastia que va governar el territori català fins al segle XV. Després de nombroses ampliacions, a finals de segle XIX el monestir, ja abandonat i molt deteriorat, vha estat restaurat en estil neoromànic dirigida per l'arquitecte Elies Rogent. L'any 1931 el monestir ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Elements destacats

✔ L'extraordinari pòrtic de segle XII, considerat una de les grans obres escultòriques de l'art romànic europeu. Realitzada amb blocs de pedra sorrenca d'aproximadament un metre de gruix, la portada està concebuda com un arc de triomf dividit en set franges horitzontals i està totalment esculpida amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics, d'aquí que sigui coneguda com la Bíblia de Pedra. Al centre s'obre la porta pròpiament dita, emmarcada per set arquivoltes sostingudes sobre columnes.
✔ El claustre de dos pisos, iniciat al segle XII i acabat al segle XVI. Tot i la dilatació de les obres, el claustre és un espai unitari i harmònic. Té forma lleugerament trapezoïdal i està format per quatre galeries amb arcs de mig punt recolzats sobre dobles columnes amb capitells corintis ricament decorats.
✔ Les tombes comtals. En el transsepte de la basílica es troben les tombes d'alguns dels comtes de Cerdanya - Besalú i Barcelona, com el mateix fundador de el monestir.
✔ El Centre d'Interpretació, situat a la capella de la Congregació de l'església de Sant Pere, contigua al monestir. Mitjançant tècniques museogràfiques avançades i interactives el Centre d'Interpretació permet descobrir la història de el monestir i la seva importància.

Contacte
Plaça de L'abat Oliba, s/n
17500 Ripoll (Girona)
www.monestirderipoll.cat
informacio@monestirderipoll.cat
Tel.: 972 704 203
Horari
Horari d'estiu (abril - setembre)
De dilluns a dissabte: 10.00h - 14.00h i 16.00h -19.00h
Diumenges i festius: 10.00h - 14.00h
1 d'agost - 6 de setembre
Tots els dies: 10.00h - 14.00h i 16.00h -19.00h
Horari d'hivern (octubre - març)
De dilluns a dissabte: 10.00h - 13.30h i 15.30h -18.00h
Diumenges i festius: 10.00h - 14.00h
Festes de Nadal
25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener: Tancat
24 i 31 de desembre i 5 de gener: 10.00h - 14.00h