TurismoenCatalunya
CAENESFR

Església de Santa Maria d'Agramunt

 informació turística sobre l'església romànica de Santa Maria d'Agramunt.
La façana. Fotografia: Jordi Ferrer
Al centre històric de la petita ciutat d'Agramunt trobem l'església de Santa Maria, una de les construccions romàniques més importants de la part oest de Catalunya. Estem parlant d'un edifici declarat Bé d'Interès Cultural, construït en els segles XII-XIII, amb una impressionant portada que és una veritable joia arquitectònica.
L'església és de grans dimensions i presenta planta basilical de tres naus cobertes amb voltes de canó apuntades i acabades en absis semicirculars. Les tres naus estan separades per arcs que descansen sobre pilars. S'accedeix al temple mitjançant dues portades obertes en els murs nord i oest. El conjunt està completat per dues capelles amb retaules barrocs i una torre campanar de planta quadrada, acabada a finals del segle XIV en estil gòtic.
Elements destacats
La monumental portada principal, situada en un cos sobresortit de la façana de ponent. Per la riquesa de la seva decoració, la portada és considerada juntament amb la Porta dels Fillols de la Seu Vella de Lleida com el millor exemple de la famosa escola escultòrica romànica de Lleida. Està formada per vuit arquivoltes de mig punt en degradació que se sostenen sobre columnes i capitells decorats. Al centre de l'arquivolta interior es troba un alt relleu que representa la Verge amb el Nen als braços.
El refugi antiaeri. A sota de la nau central es troba un refugi antiaeri de la Guerra Civil, recuperat l'any 2005 durant les obres de restauració. És una instal·lació singular molt ben conservada que consta de dues galeries, una de 34 metres i una altra transversal de 28 m. Pot ser visitat de forma gratuïta.
Contacte
+
Contacte
Direcció: Plaça de l'Església, s/n - 25310 Agramunt (Lleida)
Tel.: 973 391 089
Correu electrònic: turisme@agramunt.cat
Horaris
+
Horaris
De dilluns a diumenge: 08.00 - 13.00 i 17.00 - 20.00
Tarifes
+
Tarifes
Entrada gratuïta
Com arribar
+
Com arribar
Amb autobús. L'empresa ALSA ofereix serveis diaris des de Barcelona, Lleida i Tàrrega a Agramunt.
Amb tren. Estació de Tàrrega, a 17 km. Trens de Mitja Distància amb destinació Barcelona i Lleida.
En cotxe. Autovia A-2 fins a Tàrrega. Continuar per la carretera C-14 fins a Agramunt.
Localització
+
Localització
GPS: 41°47'14.0"N 1°05'56.2"E / 41.787232, 1.098941
A prop d'aquí
Atraccions
Allotjament
Atraccions
Allotjament