TurismoenCatalunya
CAENESFR

Festa de la Patum de Berga

 descobreix la festa de La Patum de Berga, proclamada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO
Ball de capgrossos a la Plaça de Sant Pere. Fotografia: Ràdio Berga
La Patum és la festa més coneguda de la localitat barcelonina de Berga, una festa sorprenent i enigmàtica, única a Catalunya. És una representació popular de caràcter religiós que ha conservat les seves arrels paganes i els rituals profans. Se celebra durant cinc dies de la setmana de Corpus Christi, entre finals del mes de maig i finals del mes de juny. La mescla de gent, foc, música i dansa, la persistència del teatre de carrer medieval i de les components rituals la distingeixen de les altres festes de la zona.
Els seus orígens es remunten a la segona meitat segle XIV, quan les processons religioses del Corpus s'han convertit en representacions festives. El nom antic de la festa era la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, substituït per l'actual a la fi del segle XIX. La paraula Patum evoca el so del gran tambor típic de la festa, el Tabal.
L'any 2005 la festa de La Patum de Berga ha estat escollida com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
La Patum comença el dimecres, la vigília del Corpus, quan el Tabal i les cercaviles recorren la ciutat i anuncien el començament de les celebracions. La matí de dijous, dia del Corpus, comença amb un altre cercavila seguit per l'assistència a la missa Major a l'església parroquial de Santa Eulàlia. A la sortida se celebra la primera Patum, la del Lluïment, aproximadament a les dotze del migdia. Es tracta d'una representació solemne on els assistents contemplen les evolucions de les comparses dels Turcs i Cavallets, las Maces, les Guitas, la Àguila, els capgrossos (els Nens) i els gegants, acabades amb el ball del Tirabol. A la nit se celebra la Patum Completa, formada per les mateixes actuacions més els "Plens", el moment culminant de la festa, una orgia infernal en la qual cent diables salten i llancen foc a la abarrotada plaça de Sant Pere.
Divendres té lloc la Patum infantil. Dissabte és dia de cercaviles i sardanes. Diumenge es repeteixen les mateixes representacions que dijous.
Contacte
+
Contacte
Casa de la Patum
Direcció: Plaça del Doctor Saló, 6 - 08600 Berga (Barcelona)
Tel.: 938 211 384

GPS: 42°06'15.9"N 1°50'47.2"E / 42.104407, 1.846451
Com arribar
+
Com arribar
Amb autobús. L'empresa ALSA ofereix serveis diaris des de Barcelona (Estació d'autobusos Barcelona Nord) i Manresa a Berga.
En cotxe. Berga està connectada per l'autopista C-16 (E-9) amb Manresa i Barcelona (a 100 km), per la carretera C-26 amb Solsona yi Ripoll, per la carretera C-16 amb la Cerdanya, i per la carretera C-62 amb Vic.
Localització
+
Localització
A prop d'aquí
Atraccions
Allotjament
Atraccions
Allotjament