TurismoenCatalunya
CAENESFR

Església de l'Assumpció de Maria

Informació turística sobre l'església de l'Assumpció de Maria Bossòst, monument romànic a Pirineus. Arquitectura romànica aranesa.
Església de Bossòst. Fotografia: Xavier E. Traité
El pintoresc poble de Bossòst acull en el seu centre una magnífica església del segle XII, l'exemple més representatiu de l'arquitectura romànica de la Vall d'Aran. És també coneguda com l'església de la Purificació (Gleisa dera Mair de Diu dera Purificacion en aranès). Declarat en 2015 Bé Cultural d'Interès Nacional, el monument sorprèn per la gran unitat estilística i pel perfecte estat de conservació.
L'església té planta basilical composta per tres naus separades per pilars circulars i acabades amb tres absis semicirculars decorats a l'estil llombard que sobresurten a l'exterior. La nau central, de majors dimensions, està coberta per volta de canó apuntat, mentre que les naus laterals estan cobertes per volta de quart d'esfera. L'edifici compta amb dos pòrtics situats en els murs laterals i dos campanars, un de torre i un altre d'espadanya d'un sol ull.
Elements destacats
Les dues portades, formades per una successió d'arcs de mig punt. La porta més destacada és la del costat nord, més antiga. Té un timpà de marbre negre esculpit amb un pantocràtor acompanyat pels símbols dels evangelistes, el sol i la lluna.
La torre-campanar, molt alta, adossada al mur nord de l'església. Consta de quatre pisos de planta quadrada rematats per un chapitel de pissarra.
L'interior. A l'absis central hi trobem un fragment de pintura mural de finals del segle XIII o principis del XIV. Hi ha també una pica baptismal romànica, encastada en una columna de l'església.
Contacte
+
Contacte
Direcció: Plaça de l'Església - 25550 Bossòst (Lleida)
Horaris
+
Horaris
A l'estiu (15 de juny - 15 setembre)
Visites guiades de dilluns a dissabte: 11.00, 12.00, 13.00, 17.00, 18.00 i 19.00.
Resta de l'any: 10.00 - 20.00
Tarifes
+
Tarifes
Visita gratuïta
Com arribar
+
Com arribar
Amb autobús. Els autobusos interns de la Vall d'Aran enllacen Bossòst amb els altres pobles de la vall.
En cotxe. La carretera N-230 (Vielha - Frontera amb França) passa per Bossòst.
Localització
+
Localització
GPS: 42°47'08.8"N 0°41'31.9"E / 42.785787, 0.692197
A prop d'aquí
Atraccions
Allotjament
Atraccions
Allotjament