TURISME A CATALUNYA
CAT EN ES FR
 
 

Les festes de la Mercè

informacio turistica festa merce ciutat barcelona celebracio gegants comtes
descobreix merce festa major barcelona gegants ball plaça sant jaume
Els gegants de la ciutat de Barcelona a la plaça de Sant Jaume.
La Mercè és la festa major de la ciutat de Barcelona, declarada Festa d'Interès Turístic Nacional. Cada any durant quatre o cinc dies al voltant de 24 de setembre Barcelona es converteix en un gran escenari per a una multitud d'activitats, concerts i representacions festives. És un festival multitudinari i popular que congrega entre 1.500.000 a 2.000.000 d'persones, fet que la converteix en la festa més multitudinària de Catalunya.

El 1868 a Barcelona es comencen a celebrar festes religioses i populars en honor de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat, al qual els creients atribueixin diversos miracles. La festa esdevé oficial a partir de l'any 1902, quan l'ajuntament organitza per primera vegada un programa d'actes per celebrar la Festa Major. Les festes així com les coneixem avui neixen als anys 70 del segle passat.
El model festiu es basa en la recuperació de les autèntiques tradicions populars gràcies a la col·laboració d'un gran nombre de col·lectius i entitats de tota la ciutat. Les activitats tradicionals més importants són les cercaviles de bastoners, grallers, dracs i trabucaires, les castells (torres humanes), els correfocs, les sardanes.

A part de les tradicions, la Mercè és també música, dansa, circ, teatre de carrer i moltes coses mes. La programació musical de la festa major inclou concerts gratuïts desplegats en múltiples escenaris repartits per tota la ciutat o el festival de música independent, el BAM. La marató popular i la travessia nedant del Port de Barcelona completen l'agenda d'esdeveniments.
Les festes de la Mercè comencen a les set de la tarda amb dos actes simultanis, la lectura del pregó i una desfilada solemne del seguici inaugural pels carrers de la Ciutat Vella, seguits per l'espectacle del Toc d'Inici a la Plaça Sant Jaume.
A les deu del matí del dia central de la festa, després de la celebració de la missa de festa major, algunes colles de castellers locals aixequen els pilars d'honor i ballen una dansa de torres humanes a la Plaça de la Mercè. Després, quan el seguici d'autoritats arriba a la plaça de Sant Jaume i l'alcalde acudeix al balcó de l'Ajuntament, tenen lloc els balls protocol·laris de l'Àguila i els gegants de la ciutat. A continuació comença la diada castellera de la Mercè, amb la participació de tots els grups barcelonins. A la tarda surt la cavalcada de la Mercè.
El moment culminant de les celebracions és el Piromusical, un espectacle de música i focs artificials que posa fi a la Festa Major de Barcelona.