Una multitud de turistes i vilatans desfilen de dia i fins a altes hores de la nit davant d'estàtues humanes, artistes de carrer, quioscos de premsa i flors, cafeteries, terrasses, restaurants i comerços. Un ambient vibrant, amb molt de color i moviment.
Baixant des de la Plaça de Catalunya, la Rambla té en les seves diferents trams els següents noms.
Situada a la part més alta de les Rambles, rep el nom de la petita Font de Canaletes, un dels llocs mes concorreguts de la ciutat.
Criden l'atenció l'església de Betlem, barroca del segle XVII, i el Palau Moja, o Palau del Marquès de Comillas, edifici civil neoclàssic del segle XVIII.
La part més acolorida i perfumada de la Rambla, també anomenada Rambla de les Flors, plena de parades de flors i plantes. En aquesta zona es troben el celebri Mercat de la Boqueria i el Palau de la Virreina, un sumptuós palau barroc construït a finals del segle XVIII.
Conegut també com la Rambla del Centre, aquest tram comença amb la petita plaça del Pla de la Boqueria. Compta amb nombrosos punts d'interès: el Gran Teatre del Liceu, el més prestigiós de Barcelona i considerat un dels més importants teatres d'òpera del món; la Casa Bruno Quadros, anomenada popularment "Casa dels paraigües", un edifici eclèctic amb un gran drac xinès de ferro forjat que sobresurt de la façana; l'antiga Casa Figueres, bon exemple del modernisme barceloní.
L'últim tram abans d'arribar al port és una animada zona que encara conserva alguns vells edificis com l'Antiga Foneria de Canons, edifici neoclàssic del segle XVIII, l'auster Palau Marc i l'edifici de marbre del Crèdit i Docks. Al final de la Rambla trobem el Mirador de Colom.