TURISME A CATALUNYA
CA EN ES FR
 

Església de Sant Climent de Taüll

 esglesia romanica Sant Climent Taull Pirineus turisme
guia visita esglesia Sant Clement Taull
Església de Sant Climent. Foto: Marc Pascual
Considerada com una joia indiscutible de l'art romànic català, l'església de Sant Climent es troba a l'entrada del poble lleidatà de Taüll, al Pirineu de Lleida. L'actual església ha estat erigida pels senyors locals d'Erill en dues fases, en els segles XI i XII, i consagrada l'any 1125. És la més gran de les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

L'església de Sant Climent de Taüll és una construcció de planta basilical de tres naus, capçalera amb tres absis cobertes amb volta de quart d'esfera i un esvelt campanar de torre. Les tres naus estan separades per columnes i no tenen finestres. La perfecció de la seva planta i la modernitat de la decoració de gust llombard contrasta amb la coberta central de fusta i pizzara a dues aigües, més primitiva.

Elements destacats

✔ El campanar, esplèndid i imponent, adossat al mur sud però amb accés des de l'exterior. És de base quadrada de tipus llombard i té sis pisos d'alçada amb finestres geminades.
✔ Les pintures. Els valuosos frescos originals es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona. La imatge del Crist en Majestat, coneguda com Pantocrator de Taüll, imatge emblemàtica de la pintura romànica catalana, ocupava gran part de l'absis central. A l'església es poden veure fragments de pintura recuperats recentment. Actualment s'ha implementat un mètode innovador que permet la projecció mitjançant vídeo mapping de les pintures originals dins de la nau central.

Contacte
Zona d'entrada del poble, s/n
25528 Taüll (Lleida)
informacio@cardonaturisme.cat
Tel.: 973 696 715
Horaris
Setembre - juny
Tots els dies, festius inclosos: 10.00h - 14.00h i 16.00h -19.00h
Setmana Santa, juliol i agost
Tots els dies, festius inclosos: 10.00h - 14.00h i 16.00h -20.00h
Tancat: 1 de gener i el 25 de desembre
Tarifes
Tarifa general: 5 €
Entrada gratuita: Menors de 10 anys, guies oficials, persones amb carnet de discapacitat
Allotjament a Vall de Boí
Allotjament a Vall de Boí